fbpx
Kako deluje prenosna klima

Kako deluje prenosna klima in za koga je primerna?

Na vašem koledarju je mesec februar, skozi okno pa lahko opazujete snežno idilo. Ja, verjamemo, da trenutno ne razmišljate o nakupu klimatske naprave in o tem, kako deluje prenosna klima.

Pa vam zaupam skrivnost – ZDAJ je čas, da v miru razmislite, kako bi ohladili vaš dom, pisarno ali vikend hiško, da vas poletje ne bo presenetilo. Preberite si, kako deluje prenosna klima in v katerih primerih je to najboljša rešitev.

Morda v vaš dom ni možno vgraditi centralnega sistema hlajenja in klasične klimatske naprave, ali pa nameravate letošnje poletje preživeti na vikendu, kjer je peklensko vroče. Prenosna klima morda ni tako učinkovita kot klasične klimatske naprave, vendar je v določenih primerih edina in tudi idealna rešitev vaših težav. Morda vas samo zanima, kako deluje prenosna klima. Tudi v tem primeru ste na pravem mestu. Več o prednostih uporabe klimatske naprave vas čaka tukaj.

Kako deluje prenosna klima
Se soočate s težavno vgradnjo klasične klimatske naprave? Preberite si kako deluje prenosna klima in se morda odločite za prenosljivo varianto.

Kako deluje prenosna klima in ali potrebujem zunanjo enoto?

Klasična klimatska naprava

Klasična klimatska naprava je sestavljena iz notranje in zunanje enote, pravimo ji tudi split klimatska naprava (split = deljeno). Razlog tiči v tem, da je zunanja enota precej hrupna in so jo proizvajalci seveda želeli umakniti izven bivalnih prostorov. Pri klasični split klimi zunanja enota zrak ohladi in razvlaži, notranja pa z ohlajenim zrakom hladi prostore.

Klimatska naprava z zunanjo enoto
Klasična split klimatska naprava z zunanjo enoto.

Prenosna klimatska naprava

Klime brez zunanje enote imenujemo monoblok klime in so na voljo tudi kot prenosna varianta (poznamo tudi fiksne klime brez zunanje enote). Delujejo tako, da topel zrak in odvečno vlago iz prostora sprejmejo v glavno enoto. Motor v prenosni klimi ohladi zrak in ga vpihuje nazaj v prostor. Topel zrak in vlaga odhajata preko cevi skozi okno.

Prenosna ali monoblok klima, ki za delovanje ne potrebuje zunanje enote. (3)

Prenosna klima za delovanje potrebuje 3 ključne komponente:

Hladilno sredstvo – plin, ki hladi zrak
Kompresor – stisne hladilno sredstvo
Ventilator – premika zrak

Poznamo prenosne klime s cevjo in prenosne klime brez cevi. Katera pa je boljša? Več o tem v nadaljevanju.

Poglejmo, kako deluje prenosna klima

 1. Ventilator se vrti in črpa topel, vlažen zrak iz bivalnega prostora v klimo.
 2. Tuljave kondenzatorja znotraj klime ohladijo topel zrak. S kondenzacijo vodne pare na tuljavah se znebimo tudi vlage.
 3. Topel zrak se prenese na hladilno sredstvo v tuljavah in z dovedeno energijo segreje in hladilno sredstvo spremeni v visokotlačni plin, ki se premika po sistemu prenosne klime.
 4. Zbrana vlaga se odstrani na dva načina:
  Z evaporacijskim sistemom, ki vodno paro odvaja v zunanji prostor.
  Z zbiranjem v notranji posodi, ki jo moramo prazniti.
 5. Če želimo, da proces hlajenja deluje, mora kompresor stisniti hladilno sredstvo. Toploto, ki nastane kot proizvod teh komponent, mora odvesti iz prostora – običajno z odvodno cevjo skozi okno. (1)
Kako deluje prenosna klima - podrobno
Kako deluje prenosna klima? V principu deluje enako kot klasična, saj je končni namen obeh hlajenje. Razlika je le v postavitvi glavnih komponent. (2)

Kako deluje prenosna klima brez odvodne cevi?

Na videz je zelo podobna prenosni klimi s cevjo, v resnici pa je med njima nekaj razlik. Prenosne klime brez cevi nimajo kompresorja in hladilnega sredstva, za hlajenje zraka uporabljajo drugačen postopek. Zrak z ventilatorjem le premešajo in ga s tem ohladijo za približno 2 – 5 °C. Med procesom ne ustvarjajo toplega zraka, zato klima ne potrebuje odvodne cevi, s katero bi topel zrak preusmerili ven. Za hlajenje potrebujejo hladno vodo, ki jo morate dodajati vsakih 6 ur. Kljub ventilatorju so te klime tišje. (3)

Ali je prenosna klima primerna tudi zame?

Sedaj, ko smo ugotovili, kako deluje prenosna klima, pa vas verjetno zanima, v katerih primerih je smiselna rešitev?

Morda živite v najemniškem stanovanju, kjer lastnik ne dovoli posega v nepremičnino? Živite v starem mestnem jedru in je vaš dom pod spomeniškim varstvom ter sprememba zunanjega videza stavbe ni dovoljena? Se pripravljate na selitev ali želite ohladiti prikolico, počitniško hiško? Morda vas muči neustrezna razporeditev sten in oken, ki onemogoča vgradnjo split klimatske naprave? Ne pozabite prebrati tudi prispevka o dejavnikih, ki vplivajo na učinkovitost prenosne klime.

Prenosna klima je dobra izbira tudi za tiste, ki želijo klimatsko napravo, da:

 • Jo lahko premikate po hiši iz sobe v sobo.
 • Jo je enostavno vgraditi brez dvigovanja težke zunanje enote.
 • Ne potrebuje stalne odvodne cevi, vgrajene skozi okno.

Kako deluje prenosna klima in njene prednosti ter slabosti

Če ste še vedno neodločeni, si preberite prispevek: Ali so prenosne klime vredne svojega denarja? Morda vas skrbijo negativni učinki klime na vaše zdravje?

Pogosta vprašanja – kako deluje prenosna klima

Za konec pa še nekaj pogostih vprašanj, s katerimi se srečujete, ko se odločate za nakup klimatske naprave. (4)
Več podrobnosti je tudi na spletni strani Modra klima.

Kaj pa, če v bližini nimam okna?

Če izberete prenosno klimo z odvodno cevjo, potrebujete tudi mesto, kjer boste cev speljali v zunanjost. Če v bližini ni okna, lahko odzračujete tudi skozi steno, vrata ali streho. Lahko pa izberete prenosno klimo brez odvodne cevi, v tem primeru ne potrebujete zunanjega odzračevanja.

Ali lahko pustim prenosno klimo prižgano cel dan?

Če ste izbrali prenosno klimo, ki ne potrebuje praznjenja posode z vodo, lahko deluje cel dan, tudi ko vas ni doma. Vseeno pa tega ne priporočamo, saj bo hladila tudi takrat, ko tega ne potrebujete, kar ni energetsko varčno. Kupite lahko prenosne klime z brezžičnim krmiljenjem, ki jih upravljate na daljavo. Tako boste lahko hlajenje vklopili tik pred prihodom domov. (5)

Ali so prenosne klime glasne?

Dejstvo je, da je hrup ena izmed slabosti prenosnih klim. Če jo boste uporabljali v spalnici, se zna zgoditi, da bo na začetku motila vaš spanec. Klimo običajno postavimo na trdna tla in zaradi vibracij je raven hrupa višja kot pri klasičnih split variantah. Predlagamo vam 2 rešitvi:

 • Pred nakupom preverite glasnost klime v specifikacijah (decibeli = dB) in izberite model z nižjo stopnjo decibelov.
 • Pod klimo podstavite preprogo.
Preglasna prenosna klima
Vas moti preglasna klima? Tudi za to obstaja rešitev.

Za zaključek …

Ste se morda že odločili, katera klima je tista prava za vas in vas zanima nakup? Ali pa morda niste tako tehnični in vam izbira pravega modela predstavlja veliko obremenitev?

V vsakem primeru predlagamo, da se obrnete na naše svetovalce, ki vam bodo na podlagi dolgoletnih izkušenj znali svetovati o pravilni izbiri klimatske naprave.

Ne pozabite na pravilno vzdrževanje klimatske naprave!

VIR (1) – Home Air guides
VIR (2) – Learn Metrics
VIR (3) – Dnevnik
VIR (4) – Cielo
VIR (5) – EcoFlow

1 thought on “Kako deluje prenosna klima in za koga je primerna?”

 1. Pingback: Priročnik - Montaža klima na fasado v 6 korakih | Panmont

Comments are closed.