fbpx
vzdrževanje klimatske naprave

Vzdrževanje klimatske naprave v 3 korakih

Ste vedeli, da pravilno vzdrževanje klimatske naprave ohranja energetsko učinkovitost naprave ter zniža vašo položnico za elektriko? Z rednim vzdrževanjem boste podaljšali njeno življenjsko dobo. Vzdrževanje klimatske naprave je izjemnega pomena tudi za vaše zdravje, saj se v klimatskih napravah pogosto naselijo mikroorganizmi, ki jih ventilator razširi po celotnem prostoru.

Vzdrževanje klimatske naprave - zunanja enota
Pravilno vzdrževanje klimatske naprave naj tudi v vašem domu postane rutina. Vas zanimajo tudi prednosti uporabe klimatske naprave?

Opremite se z znanjem in postanite sam svoj mojster vaše klimatske naprave!

Zakaj je vzdrževanje klimatske naprave tako pomembno?

Priznajmo si, da na vzdrževanje klimatske naprave včasih kar malce pozabimo. Čas je, da svoje navade spremenimo.

Z rednim vzdrževanjem boste poskrbeli za: (1)

 • Vaše zdravje
 • Čist zrak
 • Neprijetne vonjave
 • Dolgo življenjsko dobo
 • Nižje položnice elektrike
 • Izognitev nepotrebni zamenjavi delov
 • Ohranitev garancije proizvajalca
Vzdrževanje klimatske naprave za zdravje in čist zrak
Pomembno je, da poskrbite za svoje zdravje in dolgo življenjsko dobo klimatske naprave.

In najpomembnejše – prihranili si boste tisti neljubi trenutek, ko na vroč poletni dan vaša klimatska naprava preneha delovati in zaman čakate serviserja.

Če vas skrbi, da klimatska naprava slabo vpliva na vaše zdravje, si preberite več o pravilni uporabi klimatske naprave.

Kako se vzdrževanja klimatske naprave lotim sam?

Klimatske naprave so sestavljene iz dveh ločenih delov:

Zunanja enota, ki je nameščena ob strani hiše ali na nosilcih, pritrjenih na steno.
Notranja enota, ki dovaja hladen zrak iz zunanje enote v vašo hišo ali stanovanje.

Za učinkovito delovanje in dolgo življenjsko dobo klimatske naprave je potrebno redno čiščenje in vzdrževanje obeh komponent. Poglejmo si, kako se lotimo vzdrževanja klimatske naprave v treh korakih:

Sam svoj mojster vzdrževanja klimatske naprave
Postanite sam svoj mojster in poskrbite za vzdrževanje klimatske naprave! Če pa pri tem oklevate, za pomoč prosite naše strokovnjake za klimatske naprave.

Preberite še: Ultimativni vodnik: montaža klimatske naprave v 5 korakih.

1. Čiščenje in dezinfekcija notranje enote

Klimatsko napravo izklopite iz elektrike, odprite masko in previdno izvlecite filtre po navodilih proizvajalca. Pazite, da ne poškodujete občutljivih plastičnih nastavkov. Za razkuževanje klimatske naprave uporabite dezinfekcijsko sredstvo v razpršilu. Hkrati preverite tudi stanje rež in odstranite morebitno umazanijo, ki bi lahko blokirala normalen pretok zraka.

Čistimo s krpo in blago mešanico mila ter mlačne vode. Lahko uporabljamo tudi posebna čistila za vzdrževanje klimatske naprave. Vsekakor ne čistimo z bencinom, razredčili ali insekticidi. Masko očistimo z obeh strani, obrišemo s suho krpo in temeljito posušimo.

Bolj podrobni nasveti za čiščenje notranje enote klime vas čakajo na Panheat.

Vzdrževanje klimatske naprave - notranja enota
Če želimo imeti v stanovanju čist zrak brez neprijetnih vonjav, je nujno, da izvedemo tudi dezinfekcijo.

2. Čiščenje filtrov

Čiščenje filtrov notranje enote je bistven korak za vzdrževanje klimatske naprave. Poleg hlajenja in ogrevanja ima vaša klimatska naprava tudi funkcijo filtriranja. Zunanji zrak potuje skozi toplotni izmenjevalnik in filtre. Notranja enota v prostor vpihuje filtriran in čist zrak ustrezne temperature. Prah in drugi zdravju škodljivi delci se pri tem usedajo na lamele toplotnega izmenjevalnika, posodo kondenzata in ventilator. Največ delcev pa se zadrži na filtrih, ki iz zraka odstranjujejo delce različnih velikosti – glede na svojo propustnost.

Filtre, ki jih previdno snamete iz klimatske naprave, dobro očistite pod močnim curkom tekoče vode. Za razmaščevanje lahko uporabite detergent za pomivanje posode. Uporabite tudi dezinfekcijsko sredstvo, da se poleg umazanije znebite tudi mikroorganizmov. Trdovratno umazanijo na filtrih lahko postrgamo, pri tem pazimo, da jih ne strgamo. Filtri se morajo pred namestitvijo v klimatsko napravo temeljito posušiti! Če filtri niso tako umazani in zamaščeni, jih lahko samo posesate.

Kako pogosto naj čistim filtre?

Čiščenje filtrov priporočamo na 2 tedna, sploh če klimatsko napravo pogosto uporabljate in imate hišne ljubljenčke. Če jo uporabljate le občasno, lahko kakšno čiščenje brez slabe vesti izpustite. Nekateri priporočajo čiščenje le na začetku in na koncu sezone. Če opazite, da so filtri dotrajani, predlagamo njihovo menjavo. Proizvajalci priporočajo, da filtre zamenjate vsaj enkrat letno. (2)

3. Čiščenje zunanje enote

Priporočamo, da vzdržujete tudi zunanjo enoto klimatske naprave. Na površini enote se nabira prah, umazanija in maščobe, tudi posušeno listje in plastične vrečke, ki ovirajo pretok zraka. Za dobro delovanje klimatske naprave ne zanemarite tudi urejanja okolice, kjer je zunanja enota. Pokosite travo ter obrežite živo mejo ali druga drevesa v bližini. Ovire v okolici lahko povzročijo pregrevanje in rjavenje zunanje enote. Vanjo se lahko naselijo prostoživeče živali in za sabo puščajo dlako in iztrebke. Poskrbite, da bo okrog enote in nad njo vsaj nekaj centimetrov prostora, da bo lahko zrak neovirano krožil.

Zunanja enota je izpostavljena različnim vremenskim razmeram
Zunanja enota klimatske naprave je ves čas izpostavljena različnim vremenskim razmeram, zato je redno vzdrževanje še toliko bolj pomembno.

Pred čiščenjem zunanje enote ne pozabite izključiti napajalne enote. Za začetek se prepričajte, da sta ventilator in kondenzator čista in brez neželenih delcev, saj pretok zraka ne sme biti oviran. Če je treba, neželene delce s ščetko odstranite iz tuljav in poskrbite, da bo zrak iz kondenzatorja pihal neovirano. Priporočamo spiranje umazanije pod tekočo vodo z vrtno cevjo, pazite le, da curek ne bo premočan. Čiščenja se lotite na začetku in na koncu glavne sezone.

Nekaj dodatnih nasvetov za vzdrževanje klimatske naprave najdete na Panheat.

Pogoste napake pri vzdrževanju klimatske naprave

 • Pred čiščenjem klimatske naprave niste ugasnili in je izklopili iz elektrike.
 • Za čiščenje ste uporabili agresivna sredstva.
 • Dele klimatske naprave (na primer lopute) ste namakali v vodi.
 • Dele klimatske naprave ste posušili tako, da ste jih izpostavili soncu.
 • Kovinskih delcev in senzorjev ste se dotikali z rokami.

Kdaj moramo za vzdrževanje klimatske naprave poklicati serviserja?

Čeprav verjamemo, da ste radi sam svoj mojster, mora klimatsko napravo vsaj enkrat letno servisirati pooblaščeni strokovnjak. Ta bo celovito pregledal notranjo in zunanjo enoto ter se prepričal, da so vsi elementi v dobrem stanju. Opravil bo tehnični pregled hladilnega sistema in očistil ter dezinficiral klimatsko napravo in filtre. Dopolnil/zamenjal bo plin (hladilno sredstvo), česar sami res ne morete opraviti. Zamenjal bo tudi olje v hladilnem sistemu. Na koncu bo izvedel še test delovanja klimatske naprave. (3)

Poleg rednega servisa pa potrebujemo dodaten pregled klimatske naprave, če ne hladi dobro, če ropota, ali iz nje prihaja zrak neprijetnega vonja. Sodobnejše klimatske naprave imajo vgrajen varnostni sistem, ki morebitno napako v delovanju izpiše na zaslonu. Napako si zapišemo in jo sporočimo serviserju.

VIR (1) – A/C Designs Inc.
VIR (2) – Energy Air Inc.
VIR (3) – Dnevnik

1 thought on “Vzdrževanje klimatske naprave v 3 korakih”

 1. Pingback: Priročnik - Montaža klima na fasado v 6 korakih | Panmont

Comments are closed.