fbpx
inverter klima prikazna

Inverter klima je energetsko učinkovitejša in bolj zanesljiva

Klimatske naprave so temeljna oprema vsakega doma, najverjetneje tudi vašega. Delimo jih na dva tipa, in sicer klasične “neinverterske” in inverter klima naprave. Inverterske in neinverterske klimatske naprave sta dve različni vrsti klimatskih naprav, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Poglejmo si, kakšne so razlike med njima, kako delujeta in kakšne so njune prednosti in morebitne pomanjkljivosti.

Ključna razlika med klasično in invertersko klimo

Glavna razlika med klasično in inverter klima napravo je v delovanju kompresorja. Bolj natančno, v njegovi hitrosti. Inverterska klimatska naprava ima kompresor, katerega hitrost se po potrebi spreminja, medtem ko kompresor klasične klimatske naprave deluje s konstantno hitrostjo. Kompresorji, ki so sposobni prilagajati hitrost, so energetsko učinkovitejši in manj hrupni.

Značilnosti inverter klima naprave

  • Inverterska klima je vrsta klimatske naprave, ki za uravnavanje temperature prilagaja hitrost motorja kompresorja. Inverter stikalo klimatski napravi omogoča, da je bolj prilagodljiva pri delovanju in porabi energije. Inverter klime so energetsko učinkovitejše od klasičnih “neinverterskih”, saj lahko spreminjajo porabo energije glede na to, kako vroče je zunaj ali če je v vašem domu v določenem trenutku več ljudi.
  • Pomembno je omeniti tudi to, da hladilno sredstvo, ki se uporablja v klasičnih klimatskih napravah brez inverterja, oddaja škodljive emisije, ki negativno vplivajo na okolje. Sodobne inverterske klimatske naprave uporabljajo učinkovita hladilna sredstva, kot je na primer R32, ki zagotavlja boljšo hladilno zmogljivost in v okolje oddaja manj škodljivih emisij. (1)
Inverter klima naprave omogočajo tudi ogrevanje. In ne le to, ogrevanje je veliko bolj učinkovito kot pri klasičnih klimatskih napravah. Inverter klime lahko ogrevajo tudi, ko se temperatura zunaj spusti do -15 °C.

Inverter prihrani do 30 odstotkov več električne energije

Klasične klimatske naprave uporabljajo metodo vklop/izklop, pri kateri se kompresor vklaplja in izklaplja v rednih časovnih intervalih, da vzdržuje želeno temperaturo. Pri tem se porabi več energije kot pri inverterskih klimatskih napravah, sistem pa se bolj obrabi.

Širši razpon hitrosti in sposobnost prilagajanja klimatski napravi omogočata, da deluje v več različnih načinih, odvisno od tega, kakšni so zunanji pogoji in kakšne obremenitve so v notranjosti. Se pravi, kako vlažno in vroče je zunaj in kakšna je temperatura in vlažnost znotraj doma. Inverter klima naprave so zelo učinkovite ne glede na to, v kako ekstremnih pogojih morajo hladiti.

Inverter klimatske naprave so veliko bolj energetsko učinkovite kot klasične in lahko v primerjavi z neinverterskimi prihranijo do 30 % električne energije. (3)

Inverter klimatske naprave imajo daljšo življenjsko dobo zaradi posebnega načina delovanja

Inverterske klimatske naprave uporabljajo svojevrstno metodo hlajenja, ki jo imenujemo pulznoširinska modulacija (PWM). Tehnologija PWM namesto vklopa in izklopa kot pri klasičnih klimah prilagaja čas, ki je potreben, da se kompresor po izklopu ponovno zažene – od tod njeno ime: pulznoširinska modulacija! (2)

Tehnologija PWM omogoča, da kompresor ves čas deluje, s tem pa je tudi hlajenje prostora veliko bolj učinkovito. Ker ni vklopov in izklopov naprave, je celotna klima manj obremenjena in ima daljšo življenjsko dobo. Inverter omogoča manjšo obrabo komponent v klimatski napravi, zato je vzdrževanje cenejše in manj pogosto.

Hitrejše hlajenje in bolj učinkovito razvlaževanje

  • Zaradi svojevrstnega načina delovanja inverter klima prostor ohladi veliko hitreje kot klasična klimatska naprava.
  • So bolj učinkovite pri razvlaževanju zraka.
  • Boljše regulirajo temperaturo in omogočajo bolj konstantne pogoje, saj se s spreminjanjem hitrosti kompresorja odzivajo na spreminjajoče razmere v okolju.
  • Ker ni potrebe po nenehnih vklopih in izklopih so inverter klima naprave veliko tišje od klasičnih.
Inverter klima bo ves dan vzdrževala optimalno temperaturo, tudi če pride do izjemnih nihanj zunanje temperature ali vlažnosti. Prostore lahko hladite tudi s toplotno črpalko, preberite, kakšne so prednosti.

Prednosti in slabosti inverter klima naprav

Da ne bomo govorili le o prednostih, si poglejmo še pomanjkljivosti inverterskih klimatskih naprav. Ni jih veliko, pa vendar jih moramo omeniti.

Več o vrstah klimatskih naprav in kako izbrati optimalno.

Se nakup inverterske klima naprave izplača?

Naše mnenje je, da se nakup kljub visokim začetnim stroškom vsekakor izplača. Inverter klima vam bo kmalu povrnila večjo naložbo, saj boste prihranili pri računih za elektriko, tudi servisi bodo manj pogosti. Kakšne so aktualne cene klimatskih naprav v 2023?

Že njene osnovne značilnosti vam nakažejo, da gre za izboljšano različico klasične klimatske naprave, ki ponuja veliko prednosti. Ker svoje delovanje natančno upravlja, ponuja veliko boljši nadzor nad hlajenjem prostora. Je bolj učinkovita, a hkrati veliko bolj varčna in z višjim izkoristkom. Ker kompresor deluje pri nižjih vrtljajih, imajo inverterske klime daljšo življenjsko dobo in potrebujejo manj vzdrževanja. Vsakodnevno si boste hvaležni, da ste izbrali inverter klimatsko napravo, če ne druga že zaradi tihega delovanja.

Kam po najboljšo inverter klima napravo

Modra klima ponuja nepremagljivo izbiro klimatskih naprav, med katerimi so tudi inverter klime. Klimatske naprave v njihovem izboru imajo nizko porabo energije, napredne zračne filtre in so prostorsko varčne. Poleg tega boste pri Modri klimi deležni strokovnega svetovanja in profesionalne montaže. Skočite v spletno trgovino ali direktno na kontakt.

VIR (1) – TCL
VIR (2) – Electrical Volt
VIR (3) – Today’s Homeowner
VIR (4) – Green Leaf Air