fbpx
cena klimatske naprave prikazna

Cena klimatske naprave v letu 2023

Mislim, da se vsi strinjamo, da je klimatska naprava v letu 2023 nujna oprema. V poletnih mesecih nas prijetno ohladi, v zimskih ogreje, po potrebi pa tudi razvlažuje. Verjetno pa se sprašujete, kakšna je aktualna cena klimatske naprave v letu 2023.

Se je cena klimatske naprave v letu 2023 zvišala?

Tako kot zadnje čase velja za številna druga področja, so tudi proizvajalci klimatskih naprav napovedali zvišanje cen v letu 2023. Povišanja v primerjavi z letom 2022 naj bi bila med 3 in 20 %. Cena klimatskih naprav naj bi se zvišala zaradi večjih stroškov surovin, delovne sile, goriva in prevoza ter zaradi sprememb proizvodnih procesov.

cena klimatske naprave hladilno sredstvo
Cena klimatske naprave je višja tudi zaradi višjih stroškov hladilnega sredstva R-410a, ki so kar 4-krat višji kot pred 1 letom, poleg tega ni več dostopen brez omejitev. (1)

Od česa je odvisna cena klimatske naprave?

Ne glede na to, kako dobro vzdržujete klimatsko napravo, jo boste morali slej ali prej zamenjati. Takrat se pojavi preprosto vprašanje: Kakšna je trenutna cena nove klimatske naprave? Enoznačnega odgovora ni, saj je cena odvisna od številnih dejavnikov. Od katerih?

Velikost in moč klimatske naprave

Vsi modeli klimatskih naprav so na voljo v različnih močeh. Merjenje prostora, ki ga želite ogrevati ali hladiti, je eden od prvih korakov pred izbiro nove klimatske naprave. Le tako boste lahko določili, kakšna velikost in moč klimatske naprave je optimalna za vaš dom. Prešibka klimatska naprava bo nenehno delovala, da bi dosegla želeno temperaturo, premočna pa ne bo delovala ekonomično. Oboje vodi v energetsko neučinkovitost, za vas pa to pomeni višje račune za elektriko.

Kazalnika SEER in SCOP

Kazalnik SEER (angl. Seasonal Energy Efficency Ratio) za hlajenje in kazalnik SCOP (angl. Seasonal Coefficent Of Performance) za ogrevanje omogočata enostavno primerjavo različnih modelov z enako močjo. Gre za števila, ki jih dobimo iz razmerja med toplotno energijo, oddano v prostoru, in absorbirano energijo (W deljeno z W). (2)

Jasno je, da večja, kot so ta števila, večja je učinkovitost klimatske naprave. Večja pa je tudi cena klimatske naprave. Ali lahko prihranek energije sčasoma upraviči visoko začetno naložbo?

Obstoječa napeljava

Ali že imate klimatsko napravo in jo želite le zamenjati z novo in bolj učinkovito? Potem cena klimatske naprave in namestitve ne bo tako visoka. Če pa vaš dom še nima obstoječe napeljave za klimatsko napravo, potem bodo stroški precej višji. Vsekakor je to postavka, ki jo morate upoštevati pred nakupom klimatske naprave.

Monter, ki ga boste izbrali za namestitev

To je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na to, kakšna bo celokupna cena klimatske naprave. Pomembno je, da izberete dobrega monterja, ki vam bo pomagal tako pri izbiri klimatske naprave kot pri optimalni namestitvi.

cena klimatske naprave samostojna namestitev
Lahko se odločite, da boste klimatsko napravo namestili kar sami, kar bo vsekakor najcenejše. To priporočamo le, če imate potrebno znanje in izkušnje. Klimatska naprava mora biti nameščena strokovno, če želite, da bo delovala optimalno in dosegla pričakovano življenjsko dobo.

Se splača kupiti dražjo in bolj učinkovito klimatsko napravo?

Verjetno ste se kdaj vprašali, kakšni so prihranki, če se odločite za nakup bolj učinkovite klimatske naprave?

Izračun prihranka temelji na ocenah primerjalnega potrošniškega testa ZPS. (3)

  • Pri 2,5 kW klimatskih napravah je razlika v porabi električne energije med najboljšo in najslabše ocenjeno 132 kWh/leto, kar se prevede v 23 EUR.
  • Pri 3,5 kW klimatskih napravah je prihranek približno 27 EUR.
  • Razlika v porabi med najboljšo in najslabše ocenjeno 2,5 kW klimatsko napravo je 846 kWh/leto, kar je skoraj 144 EUR.
  • Razlika v porabi med najboljšo in povprečno ocenjeno 2,5 kW klimatsko napravo je 262 kWh/leto, kar je 45 EUR.
  • Razlika v porabi med najboljšo in najslabše ocenjeno 3,5 kW klimatsko napravo je 899 kWh/leto, kar je skoraj 153 EUR.
  • Razlika v porabi med najboljšo in povprečno ocenjeno 3,5 kW klimatsko napravo je 354 kWh/leto, oziroma 60 EUR na leto.

Letni prihranek je izračunan na podlagi aktualne cene električne energije za gospodinjstva v 4. četrtletju 2022. (4)

Naj cena klimatske naprave ne bo edino merilo pri nakupu

Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri nakupu klimatske naprave:

UČINKOVITOST: Tukaj ciljamo na izkoristek električne energije pri hlajenju in ogrevanju. Učinkovitost klimatske naprave se meri s kazalniki SEER in SCOP, ki sta navedena na energijski nalepki klimatske naprave. SEER označuje učinkovitost naprave pri hlajenju, SCOP pa učinkovitost pri ogrevanju. Preverite tudi, kakšna je letna poraba energije za ogrevanje in hlajenje ter poraba energije, ko je klima v stanju pripravljenosti.

cena klimatske naprave energijska nalepka
Cena klimatske naprave je odvisna od njene učinkovitosti. Višja, kot sta kazalnika SEER in SCOP, manj energije bo porabila klimatska naprava za hlajenje in ogrevanje. Tokrat ne velja, manj je boljše!

Preberite še: Kako deluje prenosna klima in Ali je prenosna klima vredna svojega denarja?

VSESTRANSKOST: Preverite, ali lahko klimatska naprava deluje v načinu zmanjšane porabe energije in kakšna je največja razdalja med notranjo in zunanjo enoto. Preverite, če naprava poleg nastavljene temperature prikazuje tudi temperaturo v prostoru in če lahko deluje zgolj ventilator.

PRIROČNOST: Ali je spreminjanje nastavitev klimatske naprave enostavno ali boste vsakič potrebovali navodila za uporabo? Ali je na voljo aplikacija za upravljanje na daljavo?

HRUP: Preverite glasnost klimatske naprave, tako notranje kot zunanje enote. Glasnost se meri v dB, podatek pa lahko najdete na energijski nalepki.

VIR (1) – Go Paschal
VIR (2) – Olimpia splendid
VIR (3) – ZPS
VIR (4) – SURS

1 thought on “Cena klimatske naprave v letu 2023”

  1. Pingback: Monterji klimatskih naprav vam na dolgi rok prihranijo denar

Comments are closed.