fbpx
čiščenje klimatskih naprav prikazna

Čiščenje klimatskih naprav prinaša več prednosti, kot bi si mislili …

Ste kdaj pomislili na kakovost zraka, ki prihaja iz vaše klimatske naprave? Sčasoma se v klimatski napravi nabereta umazanija in prah, kar ne vpliva le na kakovost zraka, ki ga dihate, temveč tudi na učinkovitost naprave. Čiščenje klimatskih naprav ni le stvar tistih najbolj pedantnih, temveč vseh, ki se v poletnih mesecih radi ohladite.

Verjamemo, da to ni najbolj priljubljeno opravilo na vašem seznamu, a prednosti pretehtajo. Redno vzdrževanje in čiščenje klimatskih naprav izboljša kakovost zraka v vašem domu, zmanjša koncentracijo alergenov in onesnaževal ter prihrani kar nekaj denarja, tako pri energetskih stroških kot pri stroških popravil.

čiščenje klimatskih naprav naj bo pred hladilno sezono
Poletna vročina bo kmalu v polnem razmahu, zato je čas, da razmislite o stanju svoje klimatske naprave, še preden se začne sezona hlajenja. V prispevku bomo predstavili skrite prednosti, ki jih prinaša redno čiščenje klimatskih naprav in se posvetili pravilnemu vzdrževanju.

Skrite prednosti, ki jih prinaša čiščenje klimatskih naprav

Medtem ko mnogi redno čistite svoj dom, čiščenje klimatskih naprav pogosto spregledate. Verjetno zato, ker se vam to do zdaj ni zdelo pomembno opravilo. Z rednim čiščenjem klimatskih naprav izboljšate kakovost zraka v svojem domu, zmanjšate količino alergenov in onesnaževal ter prihranite denar in podaljšate življenjsko dobo svoje klimatske naprave. Ne pozabite, da pod redno vzdrževanje spadajo letni servisi, popravila in čiščenje klimatskih naprav.

1. Izboljšanje kakovosti zraka

Kakovost zraka v vašem domu je pomembna in vpliva na vaše zdravje ter dobro počutje. Onesnaženost zraka v zaprtih prostorih je lahko tudi do 5 x večja od onesnaženosti zunanjega zraka!

Slaba kakovost zraka je kriva za težave z dihali, alergije, astme in tudi bolj vsakdanje težave, kot sta utrujenost in glavobol. (1)

Sčasoma se v sistemu in filtrih klimatske naprave naberejo prah, plesni in druga mastna umazanija. Klimatska naprava je odlično gojišče za škodljive mikroorganizme, ki imajo radi toplo in vlažno okolje. Ob delovanju klime se začnejo njihove spore sproščati v zrak in krožijo po prostoru.

čiščenje klimatskih naprav plesniv kruh
Poskrbite, da notranjost vaše klimatske naprave ne bo izgledala tako.

Redno čiščenje klimatskih naprav poskrbi za čiste zračne filtre in napeljavo ter prepreči rast zdravju škodljivih plesni in bakterij. Tako ste lahko prepričani, da se ob hlajenju s klimatsko napravo ne boste spopadali z nepotrebnimi zdravstvenimi težavami, ki niso tako nedolžne.

2. Varčevanje z energijo

Ste vedeli, da redno čiščenje klimatske naprave poveča njeno energetsko učinkovitost? Če je klimatska naprava umazana in nepretočna, za delovanje porabi več energije, kar se na koncu prevede v višje račune za elektriko. Z rednim čiščenjem boste izboljšali učinkovitost enote in zmanjšali količino elektrike, ki jo vaša klima porabi za hlajenje ali ogrevanje.

Ko se zračni filtri zamašijo in umažejo, je normalen pretok zraka oviran, zaradi česar klimatska naprava opravlja “nadure”. Ko prah prekrije tuljavo uparjalnika, se poslabša tudi njena sposobnost absorpcije toplote, kar še dodatno zmanjša učinkovitost in sposobnost hlajenja.

V običajnem gospodinjstvu klimatske naprave prispevajo kar velik del k mesečni porabi električne energije. Neočiščena klimatska naprava porabi več energije predvsem zato, ker je prisiljena delati več, kar poveča njene obratovalne stroške. Takšne klimatske naprave porabijo od 5 do 25 % več električne energije. (2)

3. Dolga življenjska doba

Življenjska doba sodobne klimatske naprave je v povprečju med 15 in 20 leti, vendar le, če boste zanjo primerno skrbeli. To zajema redne letne servise, zamenjave poškodovanih delov in čiščenje. Ključna za dolgo življenjsko dobo je zlasti zadnja točka, čiščenje klimatskih naprav. (3)

Če klimatske naprave ne čistite redno in se v njej nabira umazanija, bo to kmalu privedlo do večjih težav in tudi do popolne okvare. Ko se bo v enoti nabralo več umazanije in se bo le-ta zasušila, bo čiščenje klimatske naprave postal res trd oreh.

Umazana enota je nagnjena k pregrevanju, saj tuljave uparjalnika ne morejo učinkovito odvajati toplote. Poleg tega je nevzdrževana klimatska naprava nagnjena tudi k nastanku ledu.

Čiščenje klimatskih naprav lahko opravite kar sami

Za čiščenje klimatskih naprav ne potrebujete serviserja, to lahko uredite kar sami. Natančno sledite spodnjim nasvetom, za več nasvetov pa preberite prispevek o vzdrževanju klimatskih naprav.

5 nasvetov za celovito čiščenje klimatskih naprav

 • Pred čiščenjem izklopite napajanje klimatske naprave.
 • Zračni filter očistite vsaj enkrat na mesec.
 • S sesalcem očistite prah in nemastno umazanijo, ki se je nabrala na tuljavah in lamelah.
 • Za čiščenje tuljav in lamel uporabite mehko krtačo in mešanico blagega detergenta z vodo.
 • Iz zunanje enote s cevjo sperite preostalo umazanijo in ostanke.
 • Preverite, ali je drenažni sistem zamašen, in ga po potrebi očistite.
čiščenje klimatskih naprav umazani filtri
Če ne želite, da bi bili zračni filtri vaše klimatske naprave videti takole, poskrbite za redno vzdrževanje.

Kako pogosto je treba čistiti klimatsko napravo?

Če vas zanima, kolikokrat letno boste morali opraviti čiščenje klimatskih naprav, upoštevajte:

 • Kako pogosto jo uporabljate?
 • Ali poleg hlajenja s klimo tudi ogrevate?
 • Ali je vaša zunanja enota izpostavljena vremenskim vplivom ali je pod streho?
 • Kako onesnažen je zrak v vašem domu in ali živite na območju z veliko prahu?
 • Ali imate doma hišne ljubljenčke?

Priporoča se, da generalno čiščenje klimatskih naprav izvedete enkrat letno, če z njo tudi ogrevate, potem dvakrat letno. Zračne filtre očistite vsaj enkrat na mesec in jih vsako leto zamenjajte z novimi. Nekateri priporočajo tudi bolj pogosto, na 2 – 3 mesece. (4)

Kdaj potrebujete pomoč strokovnjaka?

Enkrat letno se priporoča tudi redni letni servis klimatske naprave, ki ga mora izvesti pooblaščeni strokovnjak. Prednost servisa je tudi v tem, da bo strokovnjak pregledal celoten sistem in odkril morebitne težave, ki lahko v prihodnosti doletijo vašo klimatsko napravo. Čeprav se vam zdi servis velik in nepotreben strošek, vam lahko prihrani še dražja popravila ali, še huje, zamenjavo celotne klimatske naprave.

VIR (1) – Sanitair
VIR (2) – Voltora Industries
VIR (3) – Restoration Master
VIR (4) – Paschal

1 thought on “Čiščenje klimatskih naprav prinaša več prednosti, kot bi si mislili …”

 1. Pingback: Klima naprave brez zunanje enote - da ali ne? | 2023

Comments are closed.