fbpx
vrste klimatskih naprav prikazna

Številne vrste klimatskih naprav – katera pa je prava zame?

Letos ste odločeni, da vam poleti ne bo vroče. Sedaj vas čaka zahtevna naloga … izbrati klimatsko napravo, ki bo vaš doma hladila optimalno. Dandanes na tržišču obstajajo številne vrste klimatskih naprav in težko se je odločiti, kateri model bo tisti pravi, ki bo zadovoljil potrebe vašega doma, in navsezadnje, tudi vaše želje. In seveda, da bo v cenovnem rangu, ki si ga lahko privoščite.

Prihajamo na pomoč z vodnikom, v katerem bomo predstavili vse različne vrste klimatskih naprav, njihovo uporabo, učinkovitost ter prednosti in slabosti. Zajeli bomo vse informacije, ki jih potrebujete, da sprejmete premišljeno odločitev in izberete tisto popolno klimatsko napravo, da se boste poleti z največjim zadovoljstvom vračali v ohlajen dom ali pisarno.

Split klimatske naprave ali “običajne klime”

Najbolj priljubljene vrste klimatskih naprav so brez dvoma split klimatske naprave. Sestavljene so iz notranje in zunanje enote, pri čemer je notranja nameščena na steno ali strop prostora, zunanja enota pa je zmontirana na fasado ali stoji na tleh. Te vrste klimatskih naprav so znane po svoji energetski učinkovitosti, zato so odlična izbira, če želite zanesljivo in učinkovito rešitev za hlajenje.

modra klima 5
Split klimatske naprave omogočajo tako hlajenje kot gretje. Če bi s klimo radi svoj dom tudi ogrevali, si pred nakupom obvezno preberite prispevek: Ogrevanje s klimo pozimi – Da ali ne?

Pa si poglejmo dobre in slabe lastnosti split vrste klimatskih naprav:

Prednosti ↗

 • energetsko učinkovite
 • tihe

Slabosti ↗

 • drage za montažo
 • zahtevajo več vzdrževanja

Mono– in multi-split vrste klimatskih naprav

Mono-split klimatske naprave so klasične split klime, kjer je 1 notranja enota povezana z 1 zunanjo enoto. Obstajajo pa še multi-split klimatske naprave, ki imajo več notranjih enot, ki so vezane na 1 zunanjo enoto.

Multi-split klime hladijo izredno učinkovito in so primerne tudi za večje prostore. Na 1 zunanjo enoto lahko vežemo do 6 notranjih enot in za vsak prostor lahko izberete takšno, ki bo po specifikacijah najbolj ustrezala. Na dolgi rok je to zelo energetsko učinkovito, saj ne boste po nepotrebnem trošili elektrike in denarja. (1)

Prenosne vrste klimatskih naprav za tiste, ki želijo hitro in enostavno rešitev

Prenosne klimatske naprave so zasnovane tako, da jih je mogoče premikati iz prostora v prostor. Prave prenosne klime za odvajanje vročega zraka uporabljajo odvodno cev, ki je na prosto speljana skozi luknjo v zidu ali zatesnjeno odprtino pri priprtem oknu.

Preberite si več o tem, kako deluje prenosna klima, in če je naložba vredna svojega denarja. (4)

Pa si poglejmo dobre in slabe lastnosti prenosnih klimatskih naprav:

Prednosti ↗

 • prenosljive
 • enostavne za montažo in uporabo

Slabosti ↗

 • manj energetsko učinkovite, sploh pri hlajenju večjih prostorov
 • hrupne

Poznate različne prenosne vrste klimatskih naprav in “hladilce zraka”?

 • Prenosne klime, ki imajo kompresor in za delovanje potrebujejo odvodno cev.
 • Prenosne klime brez cevi (hladilci zraka), ki hladijo z izhlapevanjem vlage.

Prenosne klimatske naprave imajo v primerjavi s hladilci zraka večjo zmogljivost hlajenja, saj je kompresor pri delovanju bolj učinkovit kot izhlapevanje. Prenosne vrste klimatskih naprav imajo tudi bolj stabilno hlajenje, ki ni odvisno od stopnje vlažnosti v zraku. (2)

Je pa res, da je hladilce zraka bolj preprosto premeščati po prostorih, saj so lažji. Prenosne vrste klimatskih naprav tehtajo okrog 30 kg, hladilci zraka pa le do 8 kg. Ker nimajo odvodne cevi, jih lahko postavite, kamor želite. Porabijo tudi manj elektrike kot prenosne klime in so bolj okolju prijazni, saj nimajo hladilnega sredstva.

Centralna klimatska naprava je primerna za novogradnje

Centralne vrste klimatskih naprav pridejo v poštev predvsem za hlajenje novogradenj in večjih objektov. Centralne klime so zasnovane za hlajenje celotnega doma, za razporeditev hladnega zraka po prostoru pa uporabljajo mrežo kanalov in zračnikov. Dovodni ventilator skozi kanale vpihuje svež zrak, odvodni pa sesa porabljen zrak iz prostorov. So izredno zanesljive in učinkovite vrste klimatskih naprav, ki pa imajo kar nekaj slabosti.

Centralne klimatske naprave so …

Prednosti ↗

 • učinkovite
 • zanesljive

Slabosti ↗

 • drage za montažo in vzdrževanje
 • hrupne in energetsko potratne

Pri izbiri klimatske naprave upoštevajte naslednje

Če želite izbrati popolno klimatsko napravo, smo spodaj našteli stvari, o katerih morate razmisliti pred nakupom nove klime:

 • Kako velik je prostor, ki ga želite hladiti? Kako dobro je izoliran?
 • Je klimatska naprava dovolj energetsko učinkovita, da ne boste šokirani, ko boste prejeli račun za elektriko?
 • Ali klimatska naprava presega vaš cenovni rang?
 • Koliko vzdrževanja bo zahtevala nova klima?
 • Kako glasni sta notranja in zunanja enota?

Verjetno pa vas zanimajo tudi aktualne cene klimatskih naprav v letu 2023.

Kako je z vzdrževanjem različnih vrst klimatskih naprav?

Ne glede na model klimatske naprave, ki ga boste izbrali, boste morali poskrbeti za redno vzdrževanje in letne servise. Posledice nepravilne “nege” vaše klime namreč niso zanemarljive … slaba energetska učinkovitost, hrup in krajša življenjska doba.

Poskrbite, da boste redno čistili zračne filtre in jih vsaj enkrat letno zamenjali z novimi. To velja za vse vrste klimatskih naprav.

Pri split klimatski napravi priporočamo, da enkrat letno očistite tako notranjo kot zunanjo enoto. Pripravili smo tudi navodila za vzdrževanje.

Pri centralni klimatski napravi boste morali enkrat letno očistiti kanale in prezračevalne odprtine.

Vse nasvete za vzdrževanje in čiščenje klimatskih naprav dobite tukaj.

Če imate klimatsko napravo, ki ima hladilno sredstvo, se pravi ni le hladilec zraka, potem boste morali preveriti tudi hladilno tekočino. To bo za vas opravil serviser, ki bo v sklopu rednega letnega servisa preveril raven hladilnega sredstva in ga po potrebi dopolnil. (3)

Kdo pa opravlja servis klimatskih naprav? Modra klima, seveda.

VIR (1) – Alpine Air and Electrical
VIR (2) – ManoMano
VIR (3) – HVAC Training Shop
VIR (4) – NY times by Michael Hession

1 thought on “Številne vrste klimatskih naprav – katera pa je prava zame?”

 1. Pingback: Kam namestiti klimo, da bo hladila najbolj učinkovito | 2023

Comments are closed.