fbpx
klima naprave montaža prikazna

Ultimativni vodnik: montaža klimatske naprave v 5 korakih

Se vam zdi montaža klima naprave zastrašujoča naloga?

Pa vendar je lahko s pravimi navodili in malo tehničnega znanja povsem enostavna.

Za vas smo pripravili ultimativni vodnik za montažo klimatske naprave, ki vas bo v 5 korakih vodil skozi celoten postopek od izbire optimalne klime, do priprave prostora in same namestitve. Raziskali smo tudi, kako poskrbeti za klimatsko napravo, da bo nemoteno in učinkovito delovala še vrsto let.

Če ste se pripravljeni naučiti, kako zmontirati klimatsko napravo kot profesionalec, berite naprej!

klima naprave montaža notranja enota
Klima naprave montaža – postanite sam svoj mojster še danes!

klima naprave montaža

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

Prvi korak pri montaži klime je izbira pravega modela, ki bo ustrezal vam in vašemu domu. To zna biti kar zapleteno, včasih še bolj kot sama montaža, saj morate pri izbiri upoštevati veliko različnih dejavnikov:

VELIKOST PROSTORA:

Kako velik prostor želite ohladiti, kakšna je izolacija in koliko je zunanjih sten? Od tega je odvisna moč klimatske naprave in velikost same enote.

Za orientacijo: če želite ohladiti prostor, velik 30 m2, potrebujete klimo z močjo 3 kW.

klima naprave montaža

VRSTA KLIMATSKE NAPRAVE:

  • Split klima – Klasične in najbolj priljubljene klima naprave z največjo zmogljivostjo hlajenja. Sestavljene so iz notranje in zunanje enote, odlikuje jih ekonomičnost in zelo visok energetski izkoristek.
  • Prenosna klima – Namenjena je ohlajevanju manjših prostorov, saj ima slabši izkoristek. Odlikuje jo preprosta montaža in uporaba.
  • Klima brez zunanje enote – Uporabimo jih, kjer ni možno namestiti zunanje enote. Dosegajo zmogljivosti split klimatskih naprav.
  • Okenska klima – Namestijo se na okensko polico, vendar jih zaradi nerodne montaže uporabljamo vedno manj. (1)

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, zato se boste morali odločiti, katera najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Za lažjo odločitev preverite ponudbo v naši spletni trgovini in nas kontaktirajte za nasvet.

klima naprave montaža

ENERGETSKA UČINKOVITOST:Pred nakupom klimatske naprave dobro preučite energijsko nalepko. Preverite učinkovitost hlajenja, učinkovitost ogrevanja in glasnost delovanja.


Učinkovitost hlajenja merimo z vrednostjo SEER, ki je kratica za sezonsko razmerje energetske učinkovitosti. Višja, kot je vrednost SEER, bolj učinkovita je klimatska naprava. (2)


Ste vedeli, da se lahko hladite tudi s toplotno črpalko?

klima naprave montaža energijska nalepka
Energijska nalepka je obvezna za označevanje klimatskih naprav. (5)

Kako pripraviti prostor za montažo klime?

Ko izberete ustrezno klimatsko napravo, je čas, da pripravite prostor, kjer bo nameščena.

Določite in izmerite mesto, kjer boste montirali klimo. Izmerite višino, širino in globino prostora – do centimetra natančno. Zagotoviti morate tudi, da je površina popolnoma ravna, za kar uporabite vodno tehtnico. Preverite tudi, da v prostoru ni ovir in da bo zagotovljena zadostna količina prezračevanja. Tako bo klima delovala učinkoviteje!

Kako poteka montaža klima naprave?

Klimo ste izbrali in kupili, mesto za montažo je pripravljeno – čas je, da zavihamo rokave in se lotimo montaže klima naprave. Postopek montaže se lahko razlikuje glede na vrsto klimatske naprave, zato je pomembno, da natančno preberete navodila, ki so priložena vaši klimi.

Klima naprave montaža nasvet – Za notranjo enoto izberite osrednjo lokacijo, kjer lahko hladen zrak neovirano teče po vašem domu, na primer dnevno sobo. (6)

Če ste izbrali split klimatsko napravo, je prvi korak montaža notranje enote. To storite z vijaki ali žeblji, odvisno od vrste stene, ki jo imate. Ko je notranja enota nameščena, nanjo priključite napajanje. V naslednjem koraku zunanjo enoto povežite z notranjo, in sicer s cevmi za hladilno sredstvo. Na koncu zunanjo enoto priključite na napajanje.

Dodatno lahko namestite tudi pametni termostat

Z montažo pametnega termostata lahko privarčujete kar nekaj denarja in zagotovite, da bo vaša klima naprava delovala bolj učinkovito. Namestitev pametnih termostatov je zelo enostavna, s svojo klimatsko napravo pa jih povežete v nekaj preprostih korakih. Termostat najprej zmontirajte na steno in ga priključite na elektriko, nato ga povežite s klimo in sprogramirajte z želenimi nastavitvami.

Za več informacij o pametnih termostatih kontaktirajte Modro klimo.

Po montaži sledi testiranje in odpravljanje težav

Ko ste uspešno zmontirali klimatsko napravo, je čas, da jo preizkusite in se prepričate, da deluje pravilno. Klimatsko napravo vklopite in nastavite želeno temperaturo. Če klima deluje tako kot mora, boste v nekaj minutah začutili hladen vetrič – uspelo vam je! Če se to ne zgodi, boste morali odpraviti težave …

Če klima ne hladi prostora:

  • Preverite termostat. Ali je pravilno nastavljen?
  • Preverite zračni filter. Če je filter umazan, ga očistite ali zamenjajte.
  • Preverite napajanje. Ali deluje?
  • Morda imate v sistemu premalo hladilnega sredstva? Pokličite serviserja. (3)

Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo, da ne bo negativnih učinkov na vaše zdravje?

Kako pravilno vzdrževati klimatsko napravo?

Verjetno si želite, da bi vaša klima delovala učinkovito in brez težav še vrsto let. Zato si le vzemite čas za redno vzdrževanje.

Notranjo enoto očistite s krpo in specializiranim čistilom (lahko uporabite tudi mešanico mila in mlačne vode). Nikoli ne čistite z bencinom ali z razredčili! Pokrov očistite z obeh strani in ga temeljito obrišite s suho krpo. Filtre morate v času redne uporabe čistiti vsake 2 tedna, in sicer tako, da jih sperete pod mlačno vodo, trdovratno umazanijo pa postrgate. Preverite tudi zunanjo enoto, ki je izpostavljena raznim vremenskim pogojem. Odstranite morebitno listje in prah. (4)

Obvezno preberite še prispevek vzdrževanje klimatske naprave v 3 korakih. (6)

Enkrat letno morate narediti redni servis, ki ga naj opravi pooblaščeni strokovnjak za klimatske naprave. Najprimernejši čas je pred poletjem, preden se začne vročina.

S pomočjo rednega servisa zmanjšamo porabo električne energije, preprečimo večino okvar in poskrbimo za daljšo življenjsko dobo klime.

Pogosta vprašanja, ki ste nam jih zastavili na temo: klima naprave montaža

Klima naprave montaža vprašanje 1: Koliko stane montaža klime?
Osnovna montaža klimatske naprave stane od 250 – 300 €.

Klima naprave montaža vprašanje 2: Koliko stane demontaža klime?
Demontaža klimatske naprave stane od 40 – 65 €.

Klima naprave montaža vprašanje 3: Koliko stane servis klime?
Redni servis klimatske naprave stane od 50 – 100 €.

Klima naprave montaža vprašanje 4: Koliko stane prenosna klima?
Prenosna klimatska naprava stane od 300 – 800 €.

VIR (1) – The Spruce
VIR (2) – Wikipedia
VIR (3) – Enercare
VIR (4) – Delo in dom
VIR (5) – Žurnal24
VIR (6) – Veectezy

1 thought on “Ultimativni vodnik: montaža klimatske naprave v 5 korakih”

  1. Pingback: Monterji klimatskih naprav vam na dolgi rok prihranijo denar

Comments are closed.