fbpx
dezinfekcija klime prikazna

Čiščenje in dezinfekcija klime v 4 korakih

Dezinfekcija klime je ena od stvari, na katere redko pomislimo. Verjetno ste tudi vi že kdaj doživeli, da se je po vklopu klimatske naprave začel širiti neprijeten vonj. Večino časa se ukvarjamo s tem, da nas bo klimatska naprava prijetno ohladila, manj časa pa posvetimo kakovosti zraka, ki ga dihamo, in njeni življenjski dobi.

S pravilnim in rednim čiščenjem klimatske naprave boste poskrbeli, da boste dihali kakovosten zrak, prijetnega vonja, predvsem pa brez bakterij in plesni, ki so lahko zdravju škodljive. Če vas zanimajo odgovori na spodnja vprašanja, berite naprej.

 • Kako pogosto morate čistiti svojo klimatsko napravo?
 • Kako veste, kdaj je pravi čas za čiščenje?
 • Kako se lotiti čiščenja?
 • Kako poteka dezinfekcija klime?

Čiščenje in dezinfekcija klime naj bosta na prvem mestu

Predvsem po mirovanju v zimskih mesecih je običajno, da se v klimatski napravi naberejo prah, umazanija in mikroorganizmi. Če želite v naslednjih mesecih dihati kakovosten zrak brez škodljivih onesnaževal, potem je dezinfekcija klime obvezna.

Zakaj čistiti in razkuževati klimatsko napravo?

 • Da se znebite škodljivih mikroorganizmov in poskrbite za kakovosten zrak brez neprijetnih vonjav.
 • Da zmanjšate porabo energije in prihranite pri računih za elektriko.
 • Da preprečite morebitne okvare, ki bi nastale zaradi trdovratne umazanije in prahu.
 • Da podaljšate njeno življenjsko dobo. (1)
Dezinfekcija klime plesen

Lotimo se čiščenja – kako?

Spodaj smo predstavili, kako se lotiti čiščenja in dezinfekcije klime, in sicer split klimatske naprave. Postopek lahko izvedete sami, s pomočjo čistil za klimatske naprave.

Kakšne pa so aktualne cene klimatskih naprav v letu 2023?

1. Ugasnite klimo in preberite navodila

Vemo, da to spada pod zdravo pamet, pa vendar še enkrat poudarimo. Preden se lotite čiščenja klimatske naprave, jo ugasnite.

Svetujemo tudi, da na hitro preletite navodila proizvajalca, zlasti če to počnete prvič in niste čisto prepričani, kako poteka čiščenje in dezinfekcija klime.

Verjamemo, da se vam zdijo navodila za uporabo res dolgočasna, vseeno pa se tam notri skriva kar nekaj uporabnih nasvetov, ki se tičejo specifično vašega modela klimatske naprave. Pazite, da vas napačno čiščenje klimatske naprave ne bo stalo garancije.

Kako vam lahko monterji klimatskih naprav prihranijo denar?

2. Čiščenje filtrov in dezinfekcija klime

Poiščite filtre svoje klimatske naprave, pri večini modelov se nahajajo spredaj. In kaj počnejo filtri? Filtrirajo zunanji zrak, ki teče skozi enoto, in skrbijo, da je brez prahu, bakterij, cvetnega prahu in dlak hišnih ljubljenčkov. Vendar pa se na njih hitro nabere umazanija in škodljivi mikroorganizmi, zato je poleg čiščenja ključna tudi dezinfekcija klime s protibakterijskih sredstvom. (2)

dezinfekcija klime čiščenje filtrov
Kaj se zgodi, če filtrov klimatske naprave ne čistite redno? Slika vir (1)
 • Neenakomerno hlajenje, temperatura ni konstantna.
 • Kopičenje alergenov v zraku.
 • Blokiran pretok zraka zaradi nakopičenega prahu.
 • Rast zdravju nevarnih plesni in bakterij.
 • Neprijeten vonj in slaba splošna kakovost zraka.

Filtre odstranite in jih zunaj dobro pretresite, da iz njih odpade čim več prahu in umazanije. Če se je nabralo veliko nečistoč, uporabite mehko krpo ali krtačo. Lahko jih tudi posesate. Nato jih dobro zdrgnite v topli milnici.

Če želite zagotoviti, da bo dezinfekcija klima res učinkovita, potem morate za čiščenje uporabiti protibakterijsko čistilo ali sprej, v specializiranih trgovinah jih najdete tudi pod imenom razkužilo ali dezinfekcijsko sredstvo za klimatske naprave.

3. Čiščenje tuljav

V naslednjem koraku se lotite čiščenja tuljav kondenzatorja in uparjalnika. To je srce vaše klimatske naprave, zato je pomembno, da zanju dobro poskrbite.

Če tuljave čistite redno, potem bo zadostovalo nežno krtačenje s krtačo z mehkimi ščetinami ali s posebno krtačo za tuljave. V primeru, da je od zadnjega čiščenja minilo nekoliko več časa, boste morali uporabiti posebna sredstva za čiščenje klimatskih naprav, drugače vam umazanije ne bo uspelo odstraniti.

dezinfekcija klime s specializiranimi čistili
Da bo dezinfekcija klime res popolna, tudi za čiščenje tuljav svetujemo uporabo protibakterijskih sredstev. Uporabite lahko tudi dezinfekcijsko peno za klime.

Ali je inverter klima bolj učinkovita in zanesljiva?

Dezinfekcija klime s peno

 • Dezinfekcijska pena je namenjena čiščenju klimatske naprave, prezračevalnih kanalov, uparjalnika in vseh drugih površin.
 • Učinkovito odpravi neprijeten vonje.
 • Odstrani nečistoče, plesni in bakterije.

Pred dezinfekcijo s peno mora biti klimatska naprava ugasnjena. Filtre ste odstranili že v prejšnjem koraku, sedaj pa iz razdalje 15 centimetrov razpršite peno po uparjalniku. Nato vključite klimatsko napravo, ki naj deluje približno 15 minut. V tem času bo potekla učinkovita dezinfekcija klime in vseh komponent.

4. Sušenje in zagon

Ko so vse komponente klimatske naprave čiste in sijoče ter dezinfekcija klime opravljena, je čas za ponovni zagon. A pazljivo – filtri morajo biti popolnoma suhi, saj v nasprotnem primeru tvegate električni udar. Sedaj lahko klimatsko napravo ponovno prižgete in uživate v svežem, hladnem zraku.

Več o čiščenju zunanje enote klimatske naprave.

Kako pogosto je potrebna dezinfekcija klime

Čist filter ujame veliko prahu in druge umazanije, ki bi sicer končala na tuljavah, električnih komponentah ali na lopaticah ventilatorja. Če boste svojo klimatsko napravo redno čistili, boste podaljšali njeno življenjsko dobo, poleg tega bo delovala bolj učinkovito.

Temeljito čiščenje in dezinfekcija klime sta priporočljiva enkrat letno. Če opazite, da klimatska naprava ne deluje, tako kot bi morala, ali iz nje prihaja neprijeten vonj, se čiščenja lotite prej. (3)

Pripravili smo tudi 7 super nasvetov za vzdrževanje klimatske naprave.

dezinfekcija klime za kakovosten zrak
Bolj čista, kot je vaša klimatska naprava, tem boljša je kakovost zraka v vašem domu.

Klima brez vrtanja – ali je to sploh mogoče?

VIR (1) – Errecom
VIR (2) – XO2
VIR (3) – Today’s Homeowner