fbpx
klima brez vrtanja prikazna

Klima brez vrtanja – ali je to sploh mogoče?

Na srečo je odgovor, DA – klima brez vrtanja obstaja. Seveda bi bilo najbolj optimalno, če bi lahko v vsak prostor vgradili običajno split klimatsko napravo z zunanjo enoto, ampak realnost je pogosto drugačna. Split klimatske naprave sicer odlično ohladijo prostor, so tihe, energetsko učinkovite, ampak predstavljajo velik finančen zalogaj, predvsem pa od vas zahtevajo preboje stene in gradbene posege. Prenosna klima ni toliko manj učinkovita rešitev, kolikor vam prihrani denarja in energije. Poleg tega za njeno montažo ne potrebujete strokovnjaka.

Klima brez vrtanja obstaja v dveh različicah, in sicer lahko izberete prenosno klimo ali hladilec zraka, ki ga imenujemo tudi prenosna klima brez cevi. V prispevku bomo predstavili prednosti in slabosti prenosnih klim, za koga so primerne, kako delujejo in katere vrste poznamo.

Tudi klima brez vrtanja dobro ohladi prostor

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki si ne morete privoščiti klasične klimatske naprave z zunanjo enoto? Morda je to za vas prevelik finančen zalogaj, ali pa ne morete namestiti zunanje enote, ker živite v zgradbi, ki je pod spomeniških varstvom. Brez skrbi, imamo rešitev in obljubljamo, da ne boste prikrajšani za nič. Tako kot split klimatske naprave tudi prenosne različice poleg učinkovitega hlajenja omogočajo ogrevanje, razvlaževanje in osnovno čiščenje zraka.

klima brez vrtanja ali prenosna klima
Klima brez vrtanja je v določenih primerih lahko energetsko in finančno zelo ugodna. Prenosne klimatske naprave hladijo prostor, v katerem se nahajate, in ne celotne hiše. S strateško namestitvijo prenosne klime lahko znatno zmanjšate stroške hlajenja, saj boste hladili le prostor, ki ga dejansko uporabljate.

Prednosti prenosnih klim

 • So mobilne: So lahke in prenosljive, zato jih je preprosto premeščati iz prostora v prostor. Lahko jih vzamete sabo v prikolico ali na vikend.
 • Ni montaže: Prenosna klima je klima brez vrtanja. Ne glede na to, ali boste izbrali prenosno klimo s cevjo ali hladilec zraka brez cevi, za montažo ne potrebujete strokovnjaka ali prebojev stene.
 • Prihranite denar: Prenosne klime so veliko cenejše kot split klimatske naprave. Poleg tega ne boste imeli stroškov z montažo, tudi vzdrževanje in servisi so manj pogosti in bolj ugodni. (1)

Za koga je primerna klima brez vrtanja

Klima brez vrtanja je za nekatere edina možnost hlajenja prostorov v poletnih mesecih. Priporočamo jo tistim, ki:

 • Nimate dovolj denarja, da bi si privoščili split klimo.
 • Načrtujete selitev in ne želite vlagati v obstoječo nepremičnino.
 • Ste v najemu in vam najemodajalec ne dovoli prebojev stene.
 • Potrebujete klimatsko napravo za prikolico ali vikend.
 • Vaša stavba je pod spomeniškim varstvom in spremembe zunanjosti niso dovoljene.
 • Živite v stanovanju in nimate prostora za montažo zunanje enote.

Kam namestiti klimo, da bo najbolj učinkovita.

Kako deluje klima brez vrtanja

Tudi prenosne klime imajo sistem za ohlajevanje, kamor spadajo uparjalnik, kondenzator in kompresor. Če jih primerjamo s split klimatskimi napravami, je razlika v tem, da so vse komponente hladilnega sistema združene v eni enoti. Tudi klima brez vrtanja hladi po principu hladilnega kroga, bistven sestavni del pa je hladilno sredstvo, ki tekom hlajenja menja agregatno stanje. (2)

Bolj podrobno smo delovanje prenosnih klim opisali v prispevku: klima naprave brez zunanje enote.

Katere vrste klimatskih naprav ne potrebujejo vrtanja

Klima brez vrtanja je možna v dveh izvedbah. Lahko se odločite za klasično prenosno klimo, ki je težja, dražja, vendar bolj zmogljiva, saj deluje po istem principu kot split klimatska naprava. Druga možnost je hladilec zraka, ki deluje s pomočjo izhlapevanja. Je manj učinkovit in ne zagotavlja stabilnega hlajenja, je pa lažji in cenejši. Izbiro prepuščamo vam.

Pazite, da boste izbrali klimatsko napravo, ki bo dovolj močna za ohlajevanje vašega prostora: izračun optimalne moči prenosne klimatske naprave.

Prenosna klima z odvodno cevjo
Slika vir (4)
Hladilec zraka ali prenosna klima brez cevi
Slika vir (5)

1. Prenosna klima

Prenosna klimatska naprava hladi, tako kot hladi split klimatska naprava, s pomočjo kompresorja in hladilnega sredstva. Za odvod kondenza in toplega zraka uporabljajo gibljivo odvodno cev, ki jo običajno napeljete skozi zatesnjeno okensko odprtino. Za montažo prenosne klime ne potrebujete strokovnjaka, ampak jo namestite kar sami.

Več o prenosnih klimah izveste tukaj.

2. Hladilec zraka

Hladilec zraka imenujemo tudi prenosna evaporativna hladilna naprava ali prenosna klima brez cevi. Od “prave” prenosne klime se razlikuje v načinu delovanja in komponentah. So okolju prijazna možnost, saj so ekonomične in hladijo brez hladilnega sredstva. Njihova prednost je tudi izredno majhna teža, saj v povprečju tehtajo 5-krat manj kot prenosne klime.

Hladilci zraka hladijo s procesom izhlapevanja in s pomočjo ventilatorja. Nimajo kompresorja in hladilnega sredstva, saj jih zaradi načina delovanja ne potrebujejo.

Seveda imajo tudi hladilci zraka svoje slabosti. Glavna slabost je njihova zmogljivost, saj pri hlajenju niso tako učinkoviti kot prenosna klima brez vrtanja. Učinkovitost je odvisna od ravni vlage v zraku, vsekakor pa od njih ne moremo pričakovati, da bodo zrak ohladili tako dobro kot prenosna ali split klimatska naprava.

Primerjali smo prenosne klime in hladilce zraka.

Klima brez vrtanja ima tudi nekaj slabosti

Za konec bomo obdelali še slabe strani, s katerimi morate biti seznanjeni pred nakupom. Klima brez vrtanja:

 • Je glasnejša kot split klimatske naprave (računajte na 65 dB).
 • Ne bo dovolj dobra ohladila prostorov, večjih od 45 m2.
 • Bo porabila več energije za hlajenje kot split klima.
 • Prenosne klime so nekolike težje, če vam to predstavlja težavo, izberite hladilec zraka.
 • Zavzamejo kar nekaj talnega prostora.

Podali smo vam vse informacije, ki jih potrebujete za uspešen izbor in nakup prenosne klimatske naprave. Morda potrebujete še dodaten nasvet? Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo znali odgovoriti na vsa vprašanja. Saj veste, kako pravijo – ni neumnih vprašanj, so le neumni odgovori. 😉

VIR (1) – My Home Climate
VIR (2) – HomeServe
VIR (3) – Hunker
VIR (4) – Wirecutter
VIR (5) – Wirecutter