fbpx
klima naprave brez zunanje enote

Klima naprave brez zunanje enote

Klima naprave brez zunanje enote, je to sploh mogoče? Da, je mogoče in njihova priljubljenost raste iz leta v leto. So dobra izbira za vse, ki si ne morete privoščiti klasične split klimatske naprave zaradi omejitev montaže zunanje enote. Morda zunanje spremembe vaše zgradbe niso dovoljene, ker je pod spomeniškim varstvom ali pa živite v stanovanjskem bloku brez zunanjega prostora. Lahko se odločite za prenosne ali fiksne klima naprave brez zunanje enote.

V prispevku bomo predstavili, kako delujejo klima naprave brez zunanje enote, katere vrste poznamo, kako je z energetsko učinkovitostjo ter kakšne so njihove prednosti in slabosti.

Standardne klimatske naprave

Ko govorimo o standardni klimatski napravi, mislimo na klasično split klimatsko napravo, ki je sestavljena iz dveh enot. Zunanja enota je nameščena izven stavbe in zrak ohladi ter razvlaži, notranja enota pa vpihuje hladen zrak in ohladi notranjost vašega doma.

Split klimatske naprave so priljubljene predvsem zato, ker so energetsko učinkovite ter omogočajo tako hlajenje kot ogrevanje. Če za primerjavo vzamemo klima naprave brez zunanje enote, so split klime tudi tišje. Poleg mono-split izvedb se lahko odločite za multi-split izvedbo, kjer lahko na eno zunanjo enoto priključite do štiri notranje enote. Tako je v eni potezi rešeno hlajenje celotne hiše.

Split ali klasična klimatska naprava
Kako namestiti split klimatsko napravo v 5 korakih.

Klimatska naprava z notranjo in zunanjo enoto deluje tako, da zraku iz prostora odvzame toploto in jo preko hladilnega sredstva odvaja iz prostora v zunanjost. Ohlajeni zrak ventilator vrne v notranjost in tako ohladi vaše bivalne prostore. Pri procesu hlajenja nastane kondenzat, ki se preko cevi odvaja v zunanjost. (1)

Kam namestiti klimo, da bo najbolj učinkovita?

Klima naprave brez zunanje enote

Če primerjamo delovanje klime z in brez zunanje enote, ugotovimo, da gre za enak princip delovanja. Razlikujeta pa se v postavitvi komponent, saj se pri klimah brez zunanje enote vse komponente nahajajo v eni, notranji enoti. Pri split klimatskih napravah se kompresor, uparjalnik in kondenzator nahajajo v zunanji enoti. (2)

Prednosti klima naprav, ki imajo le notranjo enoto, pa so:

 • Ne potrebujete posebnih dovoljenj.
 • Ni posega v prostor ali stavbo.
 • Lahko jih uporabljate, tudi če živite v stavbah, ki so pod spomeniškim varstvom.
 • Montaža je enostavna in zanjo ne potrebujete strokovnjakov.
 • So cenejše.

V katerih primerih izbrati klimo brez zunanje enote

Nakup klima naprave brez zunanje enote priporočamo v primeru, da:

 • Živite v stavbi pod spomeniškim varstvom.
 • Živite v stanovanjskem bloku in nimate zunanjega prostora.
 • Živite v najemu in vam lastnik ne dovoli montaže zunanje enote.

Klima naprave brez zunanje enote so dobra izbira, če ste finančno na tesnem ali potrebujete le občasno ohladitev prostora, na primer v domači pisarni ali na vikendu. Pa se nakup klima naprave brez zunanje enote splača?

Kako delujejo klima naprave brez zunanje enote

Klima naprave brez zunanje enote so sestavljene iz kompresorja, kondenzatorja in uparjalnika. Vse to se nahaja v notranji enoti. Iz klime je speljana cev za odvod toplega zraka, pri nekaterih še cev za odvod kondenzata. Tudi klima naprave brez zunanje enote delujejo s principom hladilnega kroga.

Klima s pomočjo ventilatorja sesa topel zrak iz notranjosti, ki ga ohladi in vodi v zunanjost. Ohlajevanje ne bi bilo možno brez hladilnega sredstva, ki tekom proces menja agregatno stanje iz tekočega v plinasto. Ko sprejme toploto iz zraka, se upari, hkrati pa se zrak ohladi. Klimatska naprava izpiha zrak v prostor s pomočjo ventilatorja. Hladilno sredstvo se vrne v kompresor, kjer se zaradi nižje temperature spet utekočini. Toplota se iz hladilnega sredstva prenese na zrak, ki zapusti prostor preko odvodne cevi v zunanjost. (3)

Poznamo različne vrste klimatskih naprav, ki imajo le notranjo enoto

Predstavili bomo prenosne in fiksne klima naprave brez zunanje enote. Če vas zanimajo še druge vrste klimatskih naprav, si preberite naš članek.

1. Prenosne klima naprave brez zunanje enote

Najpogostejše prenosne klime so v monoblok izvedbi in imajo to prednost, da jih je preprosto prestavljati iz enega prostora v drugega. Lahko jo odnesete sabo celo na vikend ali v prikolico. Edino, kar prenosne klima naprave brez zunanje enote potrebujejo, je odprtina oziroma okno, skozi katero bo potekalo odvajanje kondenza in toplega zraka. Pozabite na zapleteno montažo, prenosno klimo lahko brez problema namestite sami.

Prenosne klima naprave brez zunanje enote
Več o prenosnih klimah, delovanju ter prednostih in slabostih si preberite tukaj. (5)

Ime monoblok označuje dejstvo, da celoten proces hlajenja poteka v eni enoti, torej ne potrebujemo dodatne zunanje enote. Potrebujemo pa cev za odvod toplega zraka, ki je običajno teleskopska gibljiva in jo speljemo v zunanjost skozi priprto okno.

Prednosti
 • Prenosljivost
 • Preprosta montaža brez monterjev
 • Ni zunanje enote
 • Ni prebijanja zidu
 • Ugodna cena
Slabosti
 • Slabo hlajenje
 • Nizka energetska učinkovitost
 • Vdor toplega zraka skozi okno
 • Hrup

Težava, ki jo imajo prenosne klima naprave brez zunanje enote, je tudi to, da se skozi priprto okno, kjer je napeljana odvodna cev, v prostor vrača topel zrak iz zunanjosti. Kar lahko naredite, je to, da odprtino kar se da zatesnite s pomočjo tekstilnih okenskih odprtin, plošč iz pleksi stekla ali tesnila za prenosne klime.

2. Fiksne klima naprave brez zunanje enote

Fiksne klima naprave brez zunanje enote so na videz zelo podobne klasičnim split klimatskim napravam, princip delovanja pa spominja bolj na prenosne klime. Namestijo se na zid v bivalnem prostoru, ki pa mora mejiti na zunanjost.

fiksne klima naprave brez zunanje enote
Določeni modeli fiksnih klim brez zunanje enote zahtevajo še dodatno odprtino, ki služi za odvajanje kondenzata. (4)

Za fiksno različico klime brez zunanje enote boste morali prebiti zid z dvema luknjama, premera do 20 cm. Skozi eno odprtino bo fiksna enota sesala zunanji zrak in ga ohladila preko hladilne tekočine, druga odprtina pa služi za odvod toplega zraka v zunanjost.

Prednosti
 • Boljše hlajenje kot prenosne različice
 • Ni zunanje enote
Slabosti
 • Nižja energetska učinkovitost kot split klima
 • Potrebna je strokovna montaža
 • Prebitje zidu na dveh ali treh lokacijah
 • Niso prenosljive
 • Hrup

Ne glede na to, katero klimo boste izbrali, ne pozabite na ustrezno vzdrževanje in čiščenje. Če potrebujete pomoč pri izbiri optimalne klimatske naprave, se obrnite na Modro klimo.

VIR (1) – MyGate
VIR (2) – Raumluft24
VIR (3) – Learn Metrics
VIR (4) – Appliance Retailer
VIR (4) – Popular Mechanics