fbpx
kako ohladiti prostor prikazna

Kako ohladiti prostor – s klimatsko napravo ali toplotno črpalko?

Verjetno vas zanima, kako ohladiti prostor v poletnih mesecih, da bo to kar najbolj energetsko učinkovito. Preberite si, kaj o tem pravijo naši strokovnjaki pri Modri klimi:

“Klimatska naprava ni edini odgovor na vprašanje, kako ohladiti prostor. Hlajenje s toplotno črpalko postaja vedno bolj razširjen način, zlasti, če je v objektu že vgrajena.”

V članku bomo na kratko pojasnili, kako ohladiti prostor s klimatsko napravo in toplotno črpalko, kakšne so njune prednosti in slabosti ter odgovorili na nekatera najpogostejša vprašanja v zvezi s hlajenjem prostorov.

kako ohladiti prostor s klimatsko napravo

Kako ohladiti prostor s klimatsko napravo

Klimatske naprave so zasnovane posebej za hlajenje in delujejo tako, da iz zraka v prostoru odvzamejo toploto in vlago ter ju odvedejo ven. Za hlajenje zraka običajno uporabljajo hladilno sredstvo. Klimatske naprave so običajno učinkovitejše pri hlajenju večjih prostorov ali prostorov, ki imajo veliko oken ali neposredne sončne svetlobe.

Prednosti hlajenja s klimatsko napravo

 • Prostor boste ohladili hitreje, saj je klimatska naprava zasnovana za hitro in učinkovito ohlajevanje zraka.
 • So učinkovitejše pri odstranjevanju vlage, medtem ko se toplotne črpalke težje spopadajo z odvečno vlago.
 • Zaradi nižje začetne naložbe so klimatske naprave cenejše od toplotnih črpalk, zato so dobra izbira, če ste z denarjem bolj na tesnem.
 • Lahko se odločite za prenosno klimo, ki je še cenejša in enostavnejša za montažo.
 • Potrebujejo manj vzdrževanja, saj imajo bolj preproste sestavne dele kot toplotne črpalke. (1)

Kako ohladiti prostor s toplotno črpalko

Toplotne črpalke so namenjene tako ogrevanju kot hlajenju prostora. Delujejo tako, da prenašajo toploto med notranjostjo in zunanjostjo vašega doma. V poletnih mesecih toplotne črpalke pridobivajo toploto iz notranjosti vašega doma in jo prenašajo ven ter tako učinkovito ohladijo prostor. Običajno so energetsko bolj učinkovite kot klimatske naprave, vendar niso tako uspešne pri hlajenju večjih prostorov.

Prednosti hlajenja s toplotno črpalko

 • Hlajenje s toplotno črpalko je bolj energetsko učinkovito kot hlajenje s klimatsko napravo.
 • So bolj vsestransko uporabne, saj imajo trojno funkcijo in omogočajo hlajenje, ogrevanje prostorov ter sanitarne vode.
 • So bolj prijazne do okolja, saj porabijo manj energije in proizvedejo manj toplogrednih plinov kot klimatske naprave.
 • Zasnovane so tako, da vzdržujejo konstantno temperaturo v prostoru, medtem ko lahko pri hlajenju s klimatsko napravo pride do temperaturnih nihanj.
 • Imajo daljšo življenjsko dobo kot klimatske naprave, kar vam bo dolgoročno prihranilo kar nekaj denarja.
kako ohladiti prostor, da boste energetsko varčni
Energetsko varčen in zanesljiv odgovor na vprašanje, kako ohladiti prostor, je vsekakor toplotna črpalka. Naložba je sicer višja, ampak se vam na dolgi rok obrestuje. (2)

Pogosta vprašanja na temo, kako ohladiti prostor

Velikokrat se na nas obrnete s konkretnimi vprašanji, na primer, kako ohladiti prostor, če imam težave z vlago. Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s hlajenjem prostorov.

Kako ohladiti prostor, če ste v fazi gradnje nove hiše

Če trenutno načrtujete in opremljate novogradnjo ter si želite, da bi imeli le en sistem, bo prava izbira toplotna črpalka. Vaš dom bo poleti hladila in pozimi grela, poleg tega pa bo ogrevala še sanitarno vodo. Skrbi, da bi toplotna črpalka poleti kaj slabše hladila, so odveč.

Kako ohladiti prostor, če ste z denarjem bolj na tesno

V tem primeru je za vas bolj primerno hlajenje s klimatsko napravo. Začetna naložba v toplotno črpalko je kar velika, govorimo o vsaj 6.000 EUR ali več, odvisno od izbranega tipa. Čisto spodobno klimatsko napravo pa lahko dobite že od 1.200 EUR naprej, kar je približno 5 x manj, kot če bi investirali v toplotno črpalko. Prednost klimatske naprave je tudi v tem, da jo lahko zmontirate sami.

Kako ohladiti prostor, če živite v stanovanju

Za hlajenje stanovanja sta primerni tako klimatska naprava kot toplotna črpalka. Bolj očitna izbira je seveda klimatska naprava, saj je veliko cenejša. Ravno tako ne bo težav s premalo ohlajenimi prostori, saj gre za manjše kvadrature, kot je na primer hlajenje celotne hiše.

V nekaterih primerih pa je za hlajenje stanovanja boljša izbira toplotna črpalka:

 • V stanovanju ni prostora za ločen ogrevalni sistem – toplotna črpalka opravlja tri funkcije, in sicer ogrevanje, hlajenje ter ogrevanje sanitarne vode.
 • Želite energetsko učinkovito rešitev – s toplotno črpalko boste na dolgi rok privarčevali ogromno denarja.
 • Ste v fazi opremljanja novega stanovanja, ki še nima ogrevalnega sistema – boljše, da izberete le en zanesljiv sistem, ki bo opravljal vse naloge. (3)

Prednost toplotne črpalke je tudi to, da boste za servis in popravila kontaktirali le z enim serviserjem. Si predstavljate, koliko časa in energije bi porabili, če bi se morali ukvarjati kar s tremi različnimi sistemi? Serviser za klimatsko napravo, serviser za ogrevalni sistem in serviser za električni bojler za ogrevanje sanitarne vode. Moramo še kaj dodati?

Kako ohladiti prostor, če imate težave z vlago

Če imate težave z odvečno vlago in plesnijo, potem za hlajenje priporočamo klimatsko napravo. Le-ta je zasnovana za odstranjevanje vlage iz zraka, kar prepreči nastanek plesni. Če boste investirali v kakovostno klimatsko napravo, se lahko končno poslovite od raznih razvlažilcev zraka in drugih naprav.

kako ohladiti prostor, če imate težave z vlago
Toplotne črpalke imajo določen učinek razvlaževanja, vendar pri zmanjševanju vlažnosti v zraku in preprečevanju plesni niso tako učinkovite kot klimatske naprave.

VIR (1) – Forbes
VIR (2) – Carbon Switch
VIR (3) – AD

1 thought on “Kako ohladiti prostor – s klimatsko napravo ali toplotno črpalko?”

 1. Pingback: Kam namestiti klimo, da bo hladila najbolj učinkovito | 2023

Comments are closed.